Notícies

Cúpules Da Vinci

Els alumnes de 4t d'ESO reproduïm les cúpules de Da Vinci

És ben conegut l'enginy de Leonardo Da Vinci. Mostra d'això són els instruments, invents i mecanismes que ens rodegen que s'han inspirat en algun dels seus dissenys centenaris.

En l'assignatura Complementària de 4art d'ESO reproduirem durant les següents setmanes unes cúpules dissenyades per Da Vinci. Aquestes construccions es caracteritzen perquè són autoportants, no tenen la necessitat d'utilitzar cap tipus d'element connector per aguantar-se, es construeixen amb un sol tipus de peça i la magnitud d'aquesta estructura depèn del nombre de peses que es disposin.

Les pautes per construir-les apareixen en el foli 899v del Còdex Atlanticus (catàleg de documents originals de Leonardo).  El més interessant de tot no és l'estructura arquitectònica sinó la peça en sí i el sistema de col·locació:

Pel que fa la peça, és de format rectangular, l'aresta inferior està lleugerament corbada i conté dos mossegades a la part superior i dues a la part inferior. Aquestes quatre "mossegades" permet a la peça descansar sobre unes altrea i a la vegada que es recolzin sobre la primera de manera recíproca.  Pel que fa la col·locació, Leonardo Da Vinci ja va descobrir que la manera idònia perquè tot el sistema treballi perfectament és seguir unes trames geomètriques que parteixen del quadrat o del triangle equilàter. Per això, en el foli 899v hi apareixen esquemes hexagonals i rectangulars; tot i que recentment, investigadors han demostrat que s'hi poden construir infinites tipus de cúpules fent ús de la peça que va inventar Da Vinci.

Al vestíbul de l'escola podreu visualitzar una simulació de les dues cúpules que va esbossar el mestre Da Vinci i un conjunt de trames geomètriques que són òptimes per la construcció d'aquestes estructures autoportants.