La nostra història

Sabies que la nostra escola va ser pionera a emprar la metodologia Montessori a Tarragona? La nostra història, que es remunta 200 anys enrere, està plena de fites innovadores i compromisos ferms amb l’educació de qualitat. Des dels seus inicis com l’Orfenat de Maria Immaculada fins a esdevenir un referent educatiu, hem evolucionat constantment per adaptar-nos als temps i oferir el millor als nostres alumnes. Descobreix com hem anat creixent i deixant empremta en la comunitat educativa.

Ja ets alumni del Vedruna Sagrat Cor?

Reviu els teus millors moments i segueix creant records.

Uneix-te a EXALUMNES VEDRUNA SAGRAT COR i mantingues viu el teu vincle amb la nostra gran família! Aquest espai està dissenyat per fomentar l’intercanvi d’experiències i connectar amb antics companys i companyes a través de reunions i xarxes socials. Tant si vas cursar tots els teus estudis aquí com només una part, aquest és el lloc perfecte per a tu. Vols formar part d’aquesta comunitat? Escriu-nos a vedrunatarragona@vedruna.cat i segueix creant records amb nosaltres!

Celebrem els 200 anys Vedruna

i els 60 anys a l'actual edifici

Les escoles Vedruna de Catalunya hem obert diferents actes per commemorar el bicentenari de la congregació de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. La data s’escaurà el 2026 i cada any posem l’accent en una paraula clau: origen (2023), presència (2024), futur (2025) i celebració (2026).

La cronologia

1886

El Sr. Arquebisbe Fleix i Solans demana a la Congregació Germanes si poden dirigir l’Orfenat de Maria Immaculada, que des del 1630 existia a Tarragona i era administrat per la Corporació Municipal. Estava ubicat a la Plaça Palau, 2. Fou el 5 de juny d'aquest any que Paula Delpuig, primera successora de Sta. Joaquima de Vedruna, i tres Germanes, una amb títol de mestra i dues ajudants, es fan càrrec de la direcció de l’Orfenat. L’administració segueix en mans de la Corporació Municipal. Tot seguit s’obre l’Escola i l’Internat per tal d’oferir mitjans econòmics per sostenir l’establiment.

1902

El 1902, Primer certificat, conegut avui, de l’adscripció de l’Escola a la Universitat de Barcelona per impartir l’ensenyament. I l'any 1908 es preparen els primers lliures de Magisteri residents al Col·legi. L'Orfenat i el Col·legi convisqueren junts fins el 29 de setembre 1917. L’Orfenat és destruït el 18 de juliol del 1936.

1918

El 27 de setembre de 1918 el Col·legi es trasllada al carrer August. Estudis d’Ensenyança Primària, Comerç, Magisteri, Classes d’adorn: labor, música, dibuix i pintura. El 1924, preparació d’alumnes lliures de Batxillerat i alumnes oficials.

1933

La llei del 3 de juny de 1933 (article 31 apartat b) suprimeix de manera immediata l’exercici de l’ensenyança als ordes i congregacions religioses. Primària s'anomena Mútua Escolar Cossetània. Les classes s'imparteixen en el mateix Col·legi. El Batxillerat s'anomena 'Ferminal Liceo' i es traslladen les classes d'aquest nivell a un pis del carrer Assalt, 14 fins el 1939. Retorn de les Germanes al Col·legi. S’obren novament les classes de Batxillerat, homologat a la normativa oficial.

1940

El 27 de setembre de 1918 el Col·legi es trasllada al carrer August. Estudis d’Ensenyança Primària, Comerç, Magisteri, Classes d’adorn: labor, música, dibuix i pintura. El 1924, preparació d’alumnes lliures de Batxillerat i alumnes oficials.

1948

S’implanta el sistema Montessori al parvulari, amb Germanes preparades per la mateixa Doctora Montessori.

1964

El 24 de setembre 1964, el Col·legi es trasllada al carrer Santa Joaquima de Vedruna, 10. I el 5 d'octubre de 1964 s'inauguren les noves instal·lacions amb l'obertura de curs.

1969

Inauguració de l’església. Construcció dirigida per l’arquitecte Sr. Salvador Ripoll. El sagrari és obra de Josep Maria Jujol, i els vitralls, de Santiago Padrós. La Cerimònia fou presidida pel Sr. Cardenal D. Benjamín de Arriba y Castro.

1973

Olimpíada Provincial

1975

Es tanca l’Escola de Magisteri i l’Internat.

1979

El col·legi es converteix en mixt, començant pel parvulari. Estrena dels Gegants del Col·legi, en Teo i la Quima.

1979

Primera representació de Els Pastorets, a l'auditori de Caixa Tarragona. Les següents ja es fan al col·legi.

1983

Enderrocament de la Torre de Sant Josep, prenoviciat de les Germanes, per la construcció de l'Avinguda Marquès de Montoliu.

1984

Es torna a produir un altre canvi d'himne a les celebracions. Es passa a cantar "A la nostra Catalunya", que perdurarà fins al 2017.

1985

Primera aparició de la Cisqueta, Festa de la Castanyada.

1991

Canvi de titularitat del centre. Per primer cop va passar a mans laiques amb la direcció del Sr. Joan Andreu Torres, que va estar al capdavant de l'escola molts anys.

1995

Entrega de la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona a l’Associació d’Exalumnes del Col·legi.

1996

Canvi d'estudis: s'implementa l'ESO, cosa que provoca el tancament gradual de l'ensenyament de FP modalitat administrativa.

2002

Primer curs de la Llar d’Infants.

2009

Col·locació de la primera pedra del pavelló poliesportiu per part de l'alcalde de Tarragona, el Sr. Josep Fèlix Ballesteros.

2014

 

Remodelació de l’entrada (porteria) del col·legi i del laboratori del 1r pis.

2015

Celebració dels 50 anys de l’edifici actual. Retrobament de 78 exalumnes que aquest any també feien els seus 50 anys.

2015

Publicació del llibre “Educar en femení”, de M. Antònia Ferrer Bosch i Joana Zaragoza Gras. L'objectiu d'aquest llibre era revisar i analitzar l'educació i l'ensenyament impartit per part de les Vedrunes al col·legi del Sagrat Cor de Tarragona 1917-1964.

2016

Presentació del conte “El Teo i la Quima”, a càrrec de la Colla Gegantera Sagrat Cor de Tarragona.

2016

 

Remodelació d’aules d’Educació Infantil.

2017

Constitució del Patronat de Vedruna Catalunya Educació.

2022

Ens estrenem com a Escola Ambaixadora del Parlament Europeu.

2022

Entrada en funcionament de l’aula STEAM i el seu projecte.